+371 29524529
Malduguņu iela 4, B ieeja, Mārupe
Whatsapp Sazinies ar mums

ŪDENSROZE \ PIEARSTA.LV

MALDUGUŅU IELA 4, IEEJA B, MĀRUPE     9:00 - 20:00

Sazinies Whatsapp

“Izdegšanas” sindroms

Izdegšanas sindromam raksturīga izsmeltības sajūta, kas izpaužas kā izteikts un nepārejošs nogurums. Iztukšotība var būt emocionāla, fiziska un garīga. Hroniska stresa izsmelts, izdedzis cilvēks zaudē spēju koncentrēties, nevar būt skrupulozs un nespēj koncentrēties ikdienas uzdevumiem.

“ Profesionāls personāls un Rietumeiropas līmeņa speciālistu aprūpe ”

Izdegšanas sindroms nav tikai darbaholiķu slimība – to var piedzīvot ikviens, kas strādā nomācošā vidē. Līdz šim izdegšanas sindroma definīcija nav iekļauta nevienā slimību medicīniskajā klasifikācijā, un Pasaules Veselības organizācija neuzskata sindromu par garīga rakstura slimību. Mūsu klīnikā izdegšanas sindroma ārstēšana ir vērsta uz cīņu ar simptomiem un psihiskās labsajūtas atjaunošanu.

Dažādās valstīs šim sindromam tiek dots atšķirīgs apzīmējums, piemēram, Krievijā tas tiek definēts kā dzīvesspara izsmeltības stāvoklis, bet Lielbritānijā – kā emocionālais, fiziskais un psihiskais izsīkums. Dažādi apzīmējumi attiecas uz vienu un to pašu stāvokli – ilgstoša darba stresa rezultātu.

Kā atpazīt izdegšanas sindromu?

Izdegšanas sindroms nav pēkšņa smaga slimība, kas iestājas negaidīti. Parasti simptoma pazīmes krājas gadiem ilgi, kamēr cilvēks nepiedzīvo smagu krīzi. Lai savlaicīgi pamanītu emocionālo izdegšanu, pievērsiet uzmanību šādām pazīmēm:

  • miega traucējumi;
  • negatīvs emocionālais fons;
  • cinisms un pesimisms kā domāšanas veids;
  • koncentrēšanās zudums;
  • apmierinātības sajūtas trūkums;
  • nespēja veikt rutīnas uzdevumus;
  • izvairīšanās no komunikācijas ar draugiem, kolēģiem, ģimeni;
  • konflikti ģimenē, darbā un ar svešiem cilvēkiem.

Lai saprastu, vai jums ir profesionāla izdegšana, mūsu ārsti iesaka salīdzināt jūsu efektivitāti darbu veikšanā šobrīd un iepriekšējos gados. Tā kā izdegšana notiek ilgstošā laikā (vidēji sešu gadu garumā), salīdzinājumam izmantojiet garāku savas dzīves periodu. Šaubu gadījumā var būt noderīgs izdegšanas sindroma tests.

Stimulējošie līdzekļi – “lāča pakalpojums”

Saskaroties ar izdegšanas sindroma pazīmēm, cilvēki var izmantot alkoholu kā pašpalīdzības līdzekli. Šādos gadījumos alkohola lietošana ir sociālā komponenta trūkums, citiem vārdiem sakot, alkohols kļūst par cilvēka vienīgo sabiedroto. Emocionāla izdegšana var izraisīt arī ēšanas traucējumus – pārēšanos vai apetītes trūkumu. Cenšoties patstāvīgi tikt galā ar miega traucējumiem, cilvēki izmanto miegazāles, bet mundruma trūkumu “ārstē” ar nepārdomātām kofeīna devām. Apburtais aplis noslēdzas – lai nomierinātos un uzmundrinātos, cilvēkam ir nepieciešami minētie līdzekļi, kas ilgtermiņā tikai pasliktina fizisko un garīgo veselību.

Izdegšanas sindroms: kā ārstēt?

Iemesls ārstēšanas uzsākšanai visbiežāk ir sūdzība par fizisko veselību. Kad veiktas visas iespējamās fizioloģiskās pārbaudes, neatrodot nekādu fizioloģisko patoloģiju, pacients nonāk psihiatra redzeslokā.

Izdegšanas sindroma ārstēšana mūsu klīnikā

Klīnikā “Ūdensroze” izdegšanas sindroma ārstēšana notiek tikai individuāli. Ārsts sadarbojas ar katru pacientu atsevišķi, lai atrastu derīgu ārstēšanas stratēģiju. Ārstēšana sākas ar profesionālu izdegšanas sindroma testu, un sindroma apstiprināšanas gadījumā turpinās ar terapiju. Dažādiem sindroma simptomiem ir vajadzīgi dažādi ārstēšanas veidi, tāpēc “Ūdensrozē” tiek piedāvāts trīsfāžu terapijas komplekss: psihoterapija, fizioterapija un sindroma vēlīnās stadijās arī farmakoterapija.

Psihoterapeitiskā palīdzība iekļauj trīs terapijas veidus: interpersonālo un kognitīvo uzvedības terapiju un apzinātības praksi. Terapijas laikā ārsts palīdz pacientam patstāvīgi atklāt nederīgus domāšanas veidus un nonākt pie problēmu risinājumiem. Apzinātības nodarbības veicina noturību pret stresu un iekšējo nosvērtību. Pilns terapijas kurss sastāv no sesijām ar psihologu sešas reizes nedēļā un sesijām ar psihiatru trīs reizes nedēļā. Svētdiena ir brīvdiena, ko mūsu pacienti var pavadīt klīnikā vai klīnikas darbinieku pavadībā doties pastaigā vai ekskursijā.

Veiksmīgai izdegšanas sindroma ārstēšanai mēs izmantojam arī fiziskās aktivitātes. Pacienti var izvēlēties sev tīkamākās nodarbes: pastaigas svaigā gaisā, peldēšanu, riteņbraukšanu, nūjošanu vai fizioterapeitiskās nodarbības pieredzējuša trenera vadībā. Fizisko un garīgo nodarbību kombinācija palīdz atgūt psihisko labsajūtu, un vairumā gadījumu pēc terapijas pabeigšanas tiek sasniegta pilnīga traucējumu remisija.

Pamanot pirmās izdegšanas sindroma pazīmes, vērsieties pēc profesionālās palīdzības – ja jūtat nepieciešamību konsultēties ar ārstu, aizpildiet kontaktformu mūsu tīmekļa vietnē, un mēs sniegsim jums palīdzību tuvākajā laikā!

“ Profesionāls personāls un Rietumeiropas līmeņa speciālistu aprūpe ”

Atgriezties
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.